Toerisme

Er zijn tal van leuke dingen te doen in Brummen en omgeving, zoals wandelen, fietsen, een museum/kasteel/kerk/wijngaard bezoeken, of lekker eten in de Vroolijke Frans, Tante Blanche of Kasteel Engelenburg.

Wandelen

Enige wandelroutes kun je vinden op de website van RouteYou: https://www.routeyou.com/nl-nl/location/walk/47305186/wandelen-in-brummen-overzicht-van-alle-wandelroutes.

Fietsen

Je kunt fietsen huren bij onder andere:

Enige fietsroutes kun je vinden op de website van RouteYou: https://www.routeyou.com/nl-nl/location/bike/47305186/fietsen-in-brummen-overzicht-van-alle-fietsroutes.

Veerpont Brummen ↔ Bronkhorst

Met de veerpont kun je als wandelaar, (brom)fietser of met de auto of motor de IJssel oversteken van Brummen naar Bronkhorst en terug. Deze vaart op de volgende momenten:

 • mei tot en met september
  • maandag tot en met vrijdag: 7.30 tot 19 uur
  • zaterdag en zondag: 9.30 tot 19 uur
 • oktober tot en met april
  • maandag tot en met vrijdag: 7.30 tot 17.30 uur
  • zaterdag en zondag: 10 tot 17 uur

Bij ijsgang, boven windkracht 7 en bij hoogwater vaart de pont niet.

Zie ook https://www.brummen.nl/inwoner-en-ondernemer/over-de-gemeente/verkeer/vaartijden-veerpont.html.

Veerpont Dieren ↔ Olburgen

Met de veerpont kun je als wandelaar, (brom)fietser of met de auto of motor de IJssel oversteken van Dieren naar Olburgen en terug. Deze vaart op de volgende momenten:

 • 30 april tot en met 31 augustus
  • maandag tot en met vrijdag: 6.30 tot 20 uur
  • zaterdag, zondag en feestdagen: 9 tot 20 uur
 • april en september
  • maandag tot en met vrijdag: 6.30 tot 19 uur
  • zaterdag, zondag en feestdagen: 9 tot 18 uur
 • 1 oktober tot en met 31 maart
   • maandag tot en met vrijdag: 6.30 tot 19 uur
   • zaterdag: 9 tot 17 uur
   • zondag en feestdagen: 10 tot 17 uur

1 januari, 25 december en bij hoog water vaart de pont niet.

Zie ook https://veerpont-dieren.nl.

Agenda Culturele Stichting Gemeente Brummen

Ga naar https://brummencultuur.nl/agenda.

Activiteiten en evenementen Visit Brummen Eerbeek

Ga naar https://visitbrummen-eerbeek.nl/category/activiteiten-evenementen.

Bezienswaardigheden in en rond Brummen

De website van RouteYou heeft ook een pagina met een overzicht van bezienswaardigheden in en rond Brummen: https://www.routeyou.com/nl-nl/location/toppoi/47305186/bezienswaardigheden-in-brummen.

Domein Hof te Dieren

Domein Hof te Dieren is de grootste ommuurde wijngaard van Nederland, te vinden aan de Arnhemsestraatweg 16 te Dieren. Zie ook de website: https://www.domeinhoftedieren.nl.

Het Kunstgemaal

Het Kunstgemaal toont hedendaagse kunst en vormgeving in de gemaalwoning op de IJsseldijk in Bronkhorst, te vinden aan de Veerweg 1 te Bronkhorst. Zie ook de website: https://hetkunstgemaal.nl.

Stedelijk Museum Zutphen/Museum Henriëtte Polak

Het Stedelijk Museum Zutphen biedt een inzicht in de rijke geschiedenis van Zutphen met een prachtige collectie voorwerpen en schilderijen. Museum Henriëtte Polak is een museum opgericht door, je raadt het al, Henriëtte Polak, waarin werk van een aantal kunstenaars te bezichtigen is, naast een wisselende collectie. Beide musea zijn te vinden aan de ‘s-Gravenhof 4 te Zutphen (en je bent dan meteen in de buurt van de Walburgiskerk, ook een bezoekje waard). Zie ook de website: https://museazutphen.nl.

Walburgiskerk

De Walburgiskerk te Zutphen is een kerk gebouwd in de elfde eeuw met in de eeuwen daarna verscheidene verbouwingen en stukken die zijn aangebouwd. Ze behoort tot de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Onderdeel van de Walburgiskerk is de Librije, de unieke kettingbibliotheek en openbare leeszaal uit de zestiende eeuw en de oudste bibliotheek van Nederland. Tevens staat in de kerk het beroemde Henrick Bader-orgel, waarop nog geregeld concerten worden gegeven. Je kunt ook de toren van de kerk beklimmen indien gewenst (alleen op de dagen dat de toren toegankelijk is, op de hele uren en onder begeleiding). De kerk is te vinden aan de Kerkhof 3 te Zutphen (en je bent dan meteen in de buurt van de musea aan de ‘s-Gravenhof, ook een bezoekje waard). Zie ook de website: https://www.walburgiskerk.nl/.

Kasteel en Landgoed Middachten

Kasteel en Landgoed Middachten in De Steeg (Landgoed Middachten 3) is een bezoekje waard, waar je over het landgoed kunt dwalen of om de prachtige tuinen te bewonderen. Het kasteel zelf kun je op zondagmiddagen bezoeken in juli en augustus en tijdens de meeste evenementen. Zie ook de website: https://www.middachten.nl.

Museum MORE

Museum MORE in Gorssel (Hoofdstraat 28) is het grootste museum voor modern realisme. MORE is een initiatief van Hans Melchers en toont een eeuw topkunst van grootmeesters zoals Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch en Charley Toorop. Verder zijn er wisselende tentoonstellingen die het oneindige spectrum van realistische kunst laten zien. Zie ook de de website: https://www.museummore.nl.

Lalique Museum

Het Lalique Museum in Doesburg (Gasthuisstraat 1) is een museum dat is gewijd aan de juwelen- en glaskunst van René Lalique, naast enkele werken van tijdgenoten als Jan Toorop. Zie ook de website: https://www.laliquemuseum.nl.

CODA Apeldoorn

CODA Apeldoorn is het cultuurhuis van Apeldoorn met een museum, bibliotheek en archief, te vinden aan de Vosselmanstraat 299 te Apeldoorn. Het museum heeft wisselende tentoonstellingen met moderne, beeldende kunst, hedendaagse mode- en kunstenaarssieraden van (inter)nationale ontwerpers en kunstenaars en kunst van en op papier. Zie ook de website: https://www.coda-apeldoorn.nl.

Gelders Geologisch Museum

In het Gelders Geologisch Museum leer je alles over mineralen, fossielen en gesteenten. Het museum heeft een lopende expositie over de geologie van Gelderland en het ontstaan van de Veluwe. Zie ook de website: https://geologischmuseum.nl.

Museum de Fundatie

Iets verder weg maar met de auto goed te doen, is Museum de Fundatie in Zwolle (Blijmarkt 20), wat zeker een aanrader is. Dit museum bezit en beheert een omvangrijke collectie beeldende kunst. Zie ook de website: https://www.museumdefundatie.nl.

Restaurant De Vroolijke Frans

Restaurant De Vroolijke Frans is een gezellig en smakelijk restaurant net buiten Brummen (Knoevenoordstraat 51) tegenover de sportvelden van voetbalvereniging Oeken. Zie ook de website: https://www.devroolijkefrans.nl.

Restaurant Tante Blanche

Ook Tante Blanche (Arnhemsestraat 22) is een aanrader. Zie ook de website: http://www.tanteblanche.nl.

Kasteel Engelenburg

Voor golfen, gastronomische hoogstandjes en exquise bediening (en bijbehorende prijzen) kun je terecht in Kasteel Engelenburg, net buiten Brummen (Eerbeekseweg 6). Zie ook de website: https://www.engelenburg.com/nl/home.

Proeflokaal & Gastrobar ‘t Kromhout

Wij hebben er niet meer gegeten sinds de heropening eind mei 2020, dus we kunnen weinig zinnigs erover zeggen, maar ook op loopafstand (net als Tante Blanche, Marmaris en in mindere mate Engelenburg) bevindt zich ‘t Kromhout (Marktplein 18). Zie ook de website: https://gastrobarkromhout.nl/.

Restaurant Marmaris

Heb je zin in pizza, döner kebab, shoarma e.d. (en heerlijk schepijs!), dan is Marmaris (Tuinstraat 2G) misschien wat je zoekt. Zie ook de website: http://marmaris-brummen.nl.